tiistai 10. huhtikuuta 2018

Valmistautumista mehupaastolle: Kahvin juonnin lopettamisen vaikeus

On taas se aika vuodesta kun olo tuntuu tunkkaiselta. Tarttis tehdä jotain. Päätin, että annan keholleni ja suolistolleni levon mehudieetin avulla. Ensimmäiseksi täytyy siis ryhtyä valmistamaan kehoa paastoon. Ja arvatkaapas mikä ensimmäinen asia on joka pitää eliminoida ruokavaliosta? -No kahvi, tietty. Ja se onkin ollut aina ensimmäisenä haasteenani näissä mehupaastoissa.

Olen 13-kesäisestä asti juonut kahvia. Se on ollut perheemme sosiaalinen tapa. Kerron nyt kuinka ensimmäistä kertaa lopetin kahvin juonnin loppuvuodesta 2013. Parisen viikkoa siinä taisi yhteensä mennä, kun pääsin täysin vieroitusoireista (kauhea pistävä päänsärky ja tolkuton väsymys). Tämä lopettaminen oli vaan ns. kokeilu, silloin en paastonnut. Halusin vain kokeilla kuinka onnistuu elämä ilman kahvia. 3 kk sitä kesti, kunnes eräänä päivänä vastustamaton kahvin tuoksu tuli nenääni ja retkahdin. Sen verran huomatuksena, että molemmat kaksi raskauttani olin ilman kahvia, mutta heti lapset synnytettyäni palasin vanhoihin tapoihini, vaikka sairaalan kahvi ei ole sitä maailman parasta 😃
Toisen kerran tähtäimessä oli 7-10 pv mehupaasto keväällä 2015. Taas oli parin viikon vieroitusurakka edessä ennen paastoa. Se meni päänsärkyineen ja väsymyksineen yllättävän hyvin, mutta paaston päätyttyä en voinut vastustaa taaskaan kahvin juontia..

Kerron tämän siksi, koska kahvihan on voimakas stimulantti, aiheuttaa riippuvuutta (ainakin minulla!) sekä voi saada aikaan unettomuutta (minulla  myös tämä!). Se myös happamoittaa kehoa. Onhan siinä hyviäkin ainesosia joidenkin tutkimusten mukaan, mutta itselläni on sellainen intuitiivinen kutina, että MINUN kehoni ei sitä oikeasti kaipaa. Siksi myös kerron tätä, koska haluaisin oikeasti lopettaa sen juonnin kokonaan, mutta olen palannut vaan aina vanhoihin tapoihini. Se mihin tämä myt johtaa pidemmän päälle, en osaa sanoa. Jokainen kuitenkin tekee omat johtopäätöksenä omaa kehoaan kuunnellen.

Kuten jo kerroin, perheessäni se on ollut sosiaalinen tapa. Minulle on pyöritelty silmiä kun olen kahvin juontia yrittänyt lopettaa. Eräs läheinen ihminen kerran minulle sanoikin jotenkin näin: "turhaan sinä yrität sitä lopettaa, kun et pysty  kuitenkaan.." Todella kannustavaa porukkaa siis, mutta toistaalta se antaa itselle potkua, että pe*hana, ja minähän pystyn!!!

Eilen aamulla päivittelin aamiaispöydässä miehelleni sitä, että miksi teen juonti aamulla ei tuota yhtä suurta nautintoa kuin kahvin juonti? Jos joku osaa vastata, kertokaa! No toisaalta, se on se vuosikymmenten opittu ja totuttu tapa. Aivojen asentaminen uuteen moodiin vie oman aikansa. MUTTA KUN se aamukahvi on vaan niin hyvää 😋

Viime kesänä aloitin lennosta 28 pv:n mehudieettiä. Olin töissä, tein pitkää päivää, meillä oli appivanhemmat lastenvahtina. Paastoa kesti 5-7 pv.
Tämän paaston aikana oli pakko turvautua tilkkaseen kahvia pahimpien vieroitusoireiden hoitoon. Väsytti ja oli nälkä. Aiemmassa paastossani olin tehnyt suolihuuhtelun aamuin illoin myrkkyjä poistamaan elimistöstäni. Nyt en sitten viitsinyt, vieraiden ollessa meillä, alkaa puljaamaan suolihuuhteluita. Luulen, että pahimmasta väsymyksen ja huonon olon olisin selättänyt sillä. Tämänkin paaston jälkeen palasin tutun ja turvallisen kahvikupposen pariin.

Nyt eletään huhtikuuta 2018. Aloitin kahvin vähentämisen perjantaina. Tätä naputellessani on tiistai. Eilen aamulla yritin juodan pientä puolikasta kupillista (kupin vetoisuus 1,25 dl), olisinko ottanut yhden tai kaksi hörppyä ja loput oli pakko heittää pois kun ei vaan maistunut. Eli mennäänpä muutama päivä taaksen päin. Perjantaina vaan päätin, että nyt se alkaa. Kahvin juonnin vähentäminen kohteena paaston aloitus 16.pv.

Ensimmäisen puolikkaan kupillisen (kupin vetoisuus siis 1,25 dl) join puolen päivän jälkeen. Ehkä siinä kohtaa saattoi olla pientä orastavaa pään jomotusta. Ei sitä tolkutonta väsymystä. Illalla ei maistunut.
Lauantaina iltapäivällä pieni puolikas kupponen. Ei päänsärkyä, ei väsymystä. Sunnuntaina yritin pientä puolikasta kuppia taas juoda, mutta se ei vaan maistunut. Oli kaadettava pois. Nyt tiistaina 5 päivää; ei tietoa päänsärystä saati väsymyksestä. Tämä on suorastaan IHME minun historiallani kahvin kanssa.

Viikon nyt porskuttelen kevennetyllä kasvisruokavaliolla. Ei lihaa, ei sokeria, jogurtti ja ruisleipä ovat varmaan jossain roolissa vielä, mutta pääosa kasviksissa, hedelmissä ja marjoissa. Joku paastoguru voi nyt sanoa, että viljat ja maitotuotteetkin pois kokonaan valmistautuessa paastoamaan... mutta minä menen nyt näillä. Piste.

Siispä palailen mehudieettikuulumisiani pian!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti